TDM

Salgótarján Helyi TDM Közhasznú Egyesület

Kérdése van, nem ért valamit?
Kérdezze irodánkat!

Az oldal szerkesztői:
Hegyi Péter és
Szalainé Hajdu Linda

help HELP: +36 32 512 315
email E-MAILT KÜLDÖK
Destour Online Térségi Turisztikai Desztináció-Management Rendszer

Grafikai tervezés és
Portál fejlesztés: Chrome
System by Chrome and Idealnet

Szalonnasütővas

A városi legenda szerint a szalonnasütő vasat a salgótarjáni Acélgyár munkásai találták fel sok évtizeddel ezelőtt!

Manapság elengedhetetlen kelléke szalonnasütéseknek, piknikeknek!

A tűzben felforrósított korongok közé helyezzünk néhány szelet szalonnát (kolbásszal is tökéletes lesz), a kisülő zsírral locsoljuk meg a kenyerünket és már kész is a "csöpögtetős kenyér", mely friss zöldségekkel a legfinomabb! Gyors, egyszerű és tiszta!

Egy kis történelem:

A szalonnasütővas a kerti sütés-főzés elengedhetetlen kelléke! Hasznos szerszám szalonna-, vagy kolbászsütéshez, húsok, zöldségek grillezéséhez! Manapság az ország több vidékén újdonságként hat ez az eszköz, pedig már a 19. század óta létezik!

Salgótarjánban az Acélgyárban és a Tűzhelygyárban dolgozó munkások találták fel ezt a szalonnasütési módszert. Ők készítették el a gyárakban előállított fémszerkezetek, alkatrészek felhasználásával az első szalonnasütővasakat!

A tányér rész kezdetben négyzet alakú volt, melyet később a kerek forma váltott fel és megjelent rajta a szalonnából, kolbászból kisülő zsír elvezetésére kialakított kiöntő csőr is. A szalonnasütővas szárait eleinte húzott acélpálcákból készítették.

A szalonnasütő két formában készült. Az ollószerűen nyitható típus az Acélgyárra, míg a tányérok elején csuklóval ellátott típus a Tűzhelygyárra volt jellemző.

A gyárakban 8 órakor volt lehetőségük reggelizni a munkásoknak. Ekkor előkerült a batyukból, táskákból a szalonna, a kenyér és némi zöldség is. Fémmegmunkáló üzemekről lévén szó, könnyen meg is süthették a szalonnát bent az üzemben a munkások a kohók, kemencék átforrósodott felületein.

A szalonna a felforrósított tányérok közé került, melyeket a nyelek segítségével összenyomtak. Így a szalonna ropogósra sült, a kifolyó, felesleges zsírral pedig meg lehetett locsolni a kenyérszeletet. A zöldséget a szalonnás kenyér mellé, vagy feldarabolva, szintén a kenyérre helyezve lehetett elfogyasztani. A kiadós, laktató eledel gyorsan és egyszerűen elkészült, folytatódhatott a munka!

A szalonnasütővas mai, modern formájában praktikusabb, kissé könnyebb, mint 100 évvel ezelőtti elődei, viszont az ezzel az eszközzel készített ételek íze még mindig őrzi a hagyományos alapanyagok, a friss, egészséges zöldségek ismerős, házias ízeit!


Megvásárolható irodánkban (Salgótarján Helyi TDM Közhasznú Egyesület - Tourinform Salgótarján: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.)! A szalonnaütővas postai úton, utánvétesel fizetéssel is megvásárolható! Telefonszámunk: 06 32 512 315. E-mail címünk: salgotarjan@tourinform.hu, tdm.salgotarjan@gmail.com.

Ára: 3800 Ft.
Postaköltség Magyarország területére történő szállítás esetén: 2270 Ft.

  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe