TDM

Salgótarján Helyi TDM Közhasznú Egyesület

Kérdése van, nem ért valamit?
Kérdezze irodánkat!

Az oldal szerkesztői:
Hegyi Péter és
Szalainé Hajdu Linda

help HELP: +36 32 512 315
email E-MAILT KÜLDÖK
Destour Online Térségi Turisztikai Desztináció-Management Rendszer

Grafikai tervezés és
Portál fejlesztés: Chrome
System by Chrome and Idealnet

SMJV Csarnok- és Piacigazgatóság

Látogasson el a salgótarjáni piaccsarnokba!

Szeretettel üdvözli Önt Salgótarján Megyei Jogú Város Csarnok és Piacigazgatósága!

A salgótarjáni Vásárcsarnok és Piac a mai napig meghatározó szerepet tölt be a város és a környék lakosságának életében.

A piac sokszínűségét az itt lakók alakították ki és formálják nap, mint nap, igényeik szerint. Ez egy különleges hely, atmoszférája rohanó világunkban is lehetőséget nyújt az emberi kapcsolatok ápolására. A vásárlók válogathatnak, alkudhatnak az alapvetően magyar árukínálatból. A vevő és az eladó közvetlen kapcsolata itt a bizalomra épül, megtartva a régi árusítás hagyományait.

Célunk, hogy a piac hírnevét megerősítsük, kuriózumát tovább növeljük a multinacionális kiskereskedelmi láncok jelenléte mellett is.

Munkatársaimmal azon dolgozunk, hogy minden korosztály számára vonzóvá tegyük a mindennapi vásárlást egy hangulatos, pezsgő forgatagban.

Szeretettel várjuk Önt a salgótarjáni Vásárcsarnokban és Piacon!

Egy kis salgótarjáni piactörténet:

Korábban a piac funkcióját a patakparti sétány melletti bódésor és a zöldség- gyümölcsárusító helyek látták el.

A salgótarjáni Vásárcsarnok 1977. április 28-án nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt. Több, mint 3 évtizeddel ezelőtt a kor elvárásainak megfelelő, modern vásárcsarnok várta a salgótarjáni és környékbéli lakosságot. Nyitáskor az 53 üzlethelyiség között élelmiszer- csemege bolt, húsboltok, bisztró, zöldség – gyümölcs és virágárudák várták a gyárakból kiözönlő, főként munkás lakosságot.

A kereskedelmi és társadalmi élet lüktető központja volt a frekventált helyen lévő csarnok. A vonat, a helyi és távolsági buszok itt rakták le utasaikat és innen indulhattak haza a lakók munkájuk és vásárlásuk végeztével. Itt találkoztak, beszélgettek a falubéli gazdák a dinamikusan fejlődő megyeközpont polgáraival, dolgozóival.

1993-ban 6 db 7,4 m2-es pavilonsori üzlethelyiséggel bővült a vásárcsarnok kínálata.

1994-ben 3 pár nyitott pavilon került megépítésre az iparcikk piacon a vállalkozók kulturált elhelyezése érdekében.

1995-ben az Önkormányzat tulajdonában lévő Csarnok és Piacigazgatóság saját erőből megvásárolta a vásárcsarnok melletti területet a rajta lévő építményekkel együtt. Az 5.400 m2 csatolásával a piac területe 17.077 m2-re bővült. Ebben az évben kezdődtek meg a bontási munkálatok, ezáltal a vásárcsarnok az iparcikk piaccal és a korábbi bányaudvar ingatlanaival egy szolgáltató központtá vált a látogatók számára.

1996 és 1998 között a régiek felújítása mellett új üzlethelyiségek kerültek kialakításra az „új piac” területén.

A 2000. évre elkészült a korábban csatolt terület aszfaltozása, helyet adva egy 80 férőhelyes parkolónak. A jó minőségű közlekedési útvonalak megkönnyítették az egységek és elárusító helyek áruval történő megközelítését és a vásárlás kényelmét.

A Vásárcsarnok 2007-ben színes programokkal ünnepelte harmincadik születésnapját.

Az elmúlt években sajnos csak állagmegóvási feladatokra nyílt lehetőség. A hajdanán modern vásárcsarnok és a piac területén lévő épületek teljes körű korszerűsítésre várnak, hogy az év minden napján a vásárlók, a kereskedők és korunk elvárásainak megfelelően üzemelhessen.

Az Önkormányzat és a Piacigazgatóság közös célja, hogy rövidtávon megtalálja a lehetőséget és forrást az intézmény stratégiai fejlesztéséhez.
 
A Salgótarjáni Kőszénbánya Rt. egykor igazi fürdőkomplexumot épített ki a jelenlegi Vásárcsarnok helyén a 20. század első évtizedeiben. Első lépésben egy gőzfürdőt létesített, amit 1930-ban adtak át, majd 1942-ben a sportuszoda is használatba került. A II. világháborút követően csak 1948-ban került újból megnyitásra, hogy aztán a bányavállalat és a városi fürdő vállalat között többször is gazdát cseréljen. Időnként felújítására és bővítésére, átmeneti bezárására is sor került. 1966-ban nyitották meg újra a korszerűsített, már a Nógrád Megyei Víz- és Csatornamű Vállalt kezelésében lévő tisztasági fürdőt. Az 50x18 m-es nagyságú, 1,3-2,0 m mélységű medence vízellátását szűrt, derített bányavízből biztosították.

A fürdőt véglegesen a Vásárcsarnok építésének megkezdése miatt 1973-ban zárták be.

(Forrásmű: Prakfalvi Péter: Salgótarján egykori fürdői és vízellátásuk, 1916-1965. Salgótarján, 2006.)

Forrás: www.stpiac.hu


  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe