TDM

Salgótarján Helyi TDM Közhasznú Egyesület

Kérdése van, nem ért valamit?
Kérdezze irodánkat!

Az oldal szerkesztői:
Hegyi Péter és
Szalainé Hajdu Linda

help HELP: +36 32 512 315
email E-MAILT KÜLDÖK
Destour Online Térségi Turisztikai Desztináció-Management Rendszer

Grafikai tervezés és
Portál fejlesztés: Chrome
System by Chrome and Idealnet

Város a Karancs-hegy és a Medves-fennsík völgyeiben

Völgyváros a természet ölelésében

Salgótarján igazán kiváltságos fekvésű város. Szűkebb természeti környezetünk kiváló lehetőséget biztosít a kirándulásra, túrázásra, kerékpározásra és tereplovaglásra.

A Karancs-Medves vidék hegyei otthont adnak több várnak is Salgótarján környékén. Az egyik közülük a Salgóbánya szomszédságában magasodó várhegy. Ezen az egykori vulkánon található 625 méter magasságban Salgó vára. Birtoka volt ez az erősség rossz hírű rablólovagoknak, a törökök is elfoglalták, később a környék lakossága használta a romos épületet kőfejtőként. Manapság a vár kevésbé veszélyes hely, mint egykor. Salgóbányáról egy kényelmes tempójú, 20 perces séta után juthatunk fel a Salgói várhoz. Az épületből gyönyörű kilátás nyílik a környező településekre, hegyekre. Tiszta időben a Tátra csúcsai is megmutatják magukat a vár tornyából szemlélődőknek.

A Salgói várból egy rövid sétát követően juthatunk el a Boszorkány-kőre. Az itt kialakított geológiai tanösvény a területen több mint 2 millió éve lezajlott bazaltvulkanizmus következtében kialakult kőzettani jellegzetességeket szemlélteti.

1845 nyarán látogatott el vidékünkre Petőfi Sándor. A költő úti leírásaiban megemlítette élményeit, benyomásait, melyeket a Salgói és a Somoskői várnál tett látogatása során szerzett. Környékünkön tett utazásainak emlékét őrzi a két erődítmény közötti Petőfi sétány nevű, 8 km hosszú túraútvonal.

A Somoskői vár szintén egy bazaltkúpra épült 526 méter tengerszint feletti magasságban. A szépen helyreállított vár ma Szlovákia területén áll, de a magyar oldalról, Somoskőből is akadály nélkül látogatható.

Az országhatártól néhány méternyire, az erődítmény alatt épült a Petőfi kunyhó, mely a költő emlékét őrzi.

A várdomb északi felén találhatók a híres bazaltömlés. Itt a forró láva a vulkán kitörésekor íves-oszlopos formában szilárdult meg. Ilyen geológiai ritkaság a világon mindössze négy helyen látható. Somoskőnél a bazaltoszlopok magassága eléri a 9 métert.

  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe