Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet

Vidékünk egyedülálló természeti értékeit vigyázza a Karancs-Medves Tájvédelmi Körzet

Az országhatár mellett a Karancsnak és Közép-Európa legnagyobb bazaltfennsíkjának, a Medvesnek a területén létesült 1989-ben a 6709 hektáros tájvédelmi körzet, melyből 447 hektár szigorúan védett terület. A Karancs-Medves Tájvédelmi Körzetet a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága kezeli.

A tájvédelmi körzet Nógrád megyében, Bárna, Karancsalja, Karancsberény, Karancslapujtő, Kazár, Mátraszele, Salgótarján és Somoskőújfalu közigazgatási határában található. A védetté nyilvánításkor beolvadt területébe a Salgó vár, a Szilvás-kő, a Kercseg-völgy, a Földház-tető, a Gortva-völgy, a Bárna-patak és a Zagyva forrásvidéke természetvédelmi területek.

A Karancs-Medves Tájvédelmi körzet területén több, a vidék élővilágát, geológiai jellemzzőit bemutató kiállítóhely, tanösvény található. Ilyen a Somoskőt és Eresztvényt összekötő Petőfi sétány, a magyarbányai kőpark, mely Nógrád megye jellemző közeteit mutatja be, az Eresztvényben található Madárpark, mely a környező területek odúlakó madaraival ismerteti meg az érdeklődőt, vagy a Rónabányáról induló szilváskői tanösvény, mely különböző vulkáni formákat, és a kő- és szénbányászat emlékeit tárja a túrázók elé!

Bükki Nemzeti Park - www.bnpi.hu

  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe