TDM

Salgótarján Helyi TDM Közhasznú Egyesület

Kérdése van, nem ért valamit?
Kérdezze irodánkat!

Az oldal szerkesztői:
Hegyi Péter és
Szalainé Hajdu Linda

help HELP: +36 32 512 315
email E-MAILT KÜLDÖK
Destour Online Térségi Turisztikai Desztináció-Management Rendszer

Grafikai tervezés és
Portál fejlesztés: Chrome
System by Chrome and Idealnet

Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület

Ahol megelevenedik vidékünk 20 millió évvel ezelőtti állapota!

Cápafogakkal hintett tengerparti föveny, szubtrópusi erdő hatalmas, megkövesedett fái, egzotikus növénylenyomatok, ősvilági szörnyek lábnyomai, a vulkáni tufa áradatában összesült maradványok eredeti helyzetükben, a falu határában - ez az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Terület. A feltárt cápafogak és rája maradványok ékes bizonyítékai annak, hogy hajdan itt hullámzott a Paratethys-tenger. A tenger visszahúzódik, avagy a terület kiemelkedik, szárazulattá válik. Az ősi folyópart iszapjában ősvilági szörnyek nyoma marad hátra. Eddig 11 gerinces állatfaj több mint háromezer lábnyomát sikerült beazonosítani. A legnagyobb ragadozó a medvekutya, a leggyakrabban pedig az ős orrszarvú nyomai fedezhetők fel. Az állatoknak trópusi-szubtrópusi esőerdő adott otthont - erről több mint 15 ezer levél-lenyomat tanúskodik. A területen megtalált közel 100 m hosszúságú és 8 m kerületű megkövesült fa a világ legnagyobb ismert megkövesedett pinusféléje.

A terület 23-17 millió éves képződményeinek változatos kövületeit az őskörnyezetet elpusztító, ám egyúttal konzerváló vulkáni katasztrófának köszönhetjük. Az ősi tenger fenekétől - szubtrópusi esőerdőn keresztül - a vulkánok tetejéig ívelő geológiai tanösvényen fantasztikus időutazásban lehet része a látogatónak.

A tökéletes hatás kedvéért háromdimenziós filmen elevenedik meg az Ősvilág. A látványhoz mozgás is párosul; mozgó székek repítik a nézőt a miocén korba.

A terület tanösvény hálózatát kőzetparki, biológiai és kőszikla ösvények egészítik ki, amelyek bejárása egész napos program a természetkedvelőknek.

A látogatót a bükkábrányi lignitbányából kimentett 7 millió éves ősfák fogadják. Gondos konzerválást követően a fák fölé védőtetőt építettek.

Honlap:  http://osmaradvanyok.hu

  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe