TDM

Salgótarján Helyi TDM Közhasznú Egyesület

Kérdése van, nem ért valamit?
Kérdezze irodánkat!

Az oldal szerkesztői:
Hegyi Péter és
Szalainé Hajdu Linda

help HELP: +36 32 512 315
email E-MAILT KÜLDÖK
Destour Online Térségi Turisztikai Desztináció-Management Rendszer

Grafikai tervezés és
Portál fejlesztés: Chrome
System by Chrome and Idealnet

Túravezetés, természetjárás

A gyalogtúrázás, a teljesítménytúrázás, magashegyi túrázás helybéli szakértői

Nógrád Megyei Természetjáró Szövetség

Gubola István, Tel: 32/311-166
Honlap: www.nmtsz.extra.hu Hazánk szervezett természetjáró életének irányítója a Magyar Természetbarát Szövetség, melynek tagjaként Nógrád megye képviseletét látjuk el. A megye turistaegyesületeinek képviselői által közgyűlésen megválasztott héttagú vezetőség irányítja társadalmi szervezetként működő szövetségünk szerteágazó tevékenységét.

Rendszeres együttműködést valósítunk meg az országos szövetséggel, a megyei sportigazgatósággal, a megyében működő természetbarát egyesületekkel és a megyei, városi sportvezetőkkel. Jó kapcsolatot építettünk ki az Ipoly Erdő Rt-vel, a Bükki Nemzeti Park Nógrád megyei illetékeseivel és a természetvédelem szakembereivel, a különböző társadalmi szervezetekkel. Tevékenységünk középpontjában megyénk természetjáró feltételeinek biztosítása, lehetőségeink szerinti javítása áll. Az ennek érdekében végzett munkánkat érzékeltetjük a következőkben.

1996-ban "Salgótarján és környéke" címmel a Karancs-Medves vidékét bemutató túrakalauzt szerkesztettünk, s az 1500 példányban kiadott könyv két év alatt elfogyott. 1999-ben a Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett falusi turizmus tanfolyamhoz "Legyen a vendégünk" címmel Nógrád megyét bemutató tankönyvet szerkesztettünk. A 2000-ben megjelent Vendégváró Nógrád megye, 2001-ben pedig a Vendégváró Salgótarján című könyvek turisztikai fejezetének írásában is közreműködtünk. 2003-ban jelentettük meg a Kirándul a család Nógrád megyében kiadványt jelentettük meg. A megyénket lefedő turistatérképek lektorálásában rendszeresen részt veszünk.

A megye természeti értékeinek bemutatására szervezett túramozgalmaink iránt országszerte nagy az érdeklődés. Több éve működik sikerrel a "Nógrádi vártúrák", a "Karancs-Medves csúcsai" valamint a "Nógrád Megye Természetjárója" túramozgalmunk. Az első kettőhöz színes borítóval megjelentetett igazolófüzetek a felkeresendő látnivalókról rövid ismertetőt tartalmaznak. Hasonló igazolófüzetet szeretnénk kiadni a "Nógrád Megye Természetjárója"-hoz is, melynek mintapéldányát már elkészítettük, a kiadáshoz anyagi fedezetre van szükség.

A szervezett turistáskodás adminisztratív és szakmai irányítása mellett programokat is szervezünk, melyek éves rendszerességgel ismétlődnek, egy-egy eseményhez, évfordulóhoz kapcsolódnak. A koszorúzással egybekötött március 15-ei Petőfi Sándor Emléktúra a Salgó várhoz minden évben több száz embert mozgósít. A Nógrád megyei természetjárók találkozója évente más-más helyszínnel kerül megrendezésre. Különböző aktualitású eseményekre is gyakran szervezünk túrát. Ilyenek voltak a múlt évben a "Szív napja" alkalmából és a "Világ Gyalogló Nap" tiszteletére Salgótarján közvetlen környékén megrendezett túrák, melyekből szeretnénk hagyományt teremteni.

A megyeszékhely földrajzi és történelmi nevezetességeit megismertető teljesítménytúrákra minden évben sort kerítünk. A Karancs-Medves teljesítménytúránkat április utolsó szombatján rendezzük 35 és 50 km-es távon, melyek évek óta nagy népszerűségnek örvendenek, s az ország különböző részeiről 200-300 fő vesz részt rajtuk.

Szeptemberben a Karancs-Medves vidékének mindig más tájrészletét igyekszünk megismertetni egy-egy újabb teljesítménytúrával. Így került sorra a "Medves kövein", a "Palóc Pompei", a "Romhányi csata emléktúra", valamint a "Szent László zarándoklatai túra" Szentkútra. Az elmúlt évben nagy sikert aratott a "Förster Kálmán emléktúra", mellyel a város első polgármesterének emléke előtt kívántunk tisztelegni, aki közéleti tevékenysége mellett kimagasló turisztikai érdemeket is szerzett. Ezt a túrát is szeretnénk hagyománnyá fejleszteni. Idén szeptember 15-én rendezzük meg.

Megyénk területét mintegy 800 km hosszú jelzett turistaút hálózza be, melynek fenntartása, gondozása, karbantartása, új utak kijelölése és azok jelzésrendszerének kialakítása nem kis feladatot ró szövetségünkre. A jelzett utak közel fele Salgótarján közvetlen és távolabbi környékén található, a másik része a Cserhát, a Mátra és a Börzsöny területének turisztikai érdekességeihez vezet. A turistautak jelzésrendszerének gondozása folyamatos munkát igényel, mert sok nehezítő körülménnyel találkozunk. Az erdők privatizációját követően előfordult, hogy jelzett útszakaszokat rekesztettek el kerítéssel, vagy tarvágások áldozatául esett több helyen is az utak jelzése. Helyenként szándékos rongálások adnak időtrabló munkálatokat, hogy eredeti állapotába tudjuk állítani a korábban nagy erőfeszítésekkel kialakított jelzett turistautakat.


Zöld Út Természetjárók Egyesülete

Az egyesület működése

Egyesületünk, a Zöld Út Természetjárók Egyesülete (ZÚTE) 1994. január 1. óta működik önállóan. 2014-ben ünnepeljük fennállásunk 20. évfordulóját! Ez alkalomból igyekszünk még színesebb túrákkal és programokkal kedveskedni azon tagjainknak és vendégeinknek, akik a szabadidejüket aktív pihenéssel - gyalogtúrázással - szeretnék tölteni.
Most mindenki részt vehet a ZÚTE új játékában, ahol az élmények mellett a túrák számát gyűjtögetheti! A megjelölt 20 túrából minél többet jár be, annál nagyobb dicsőségben részesül! A neve "20 év – 20 túra" Az igazolófüzetet túravezetőinktől lehet kérni!

A sportjellegű természetjáráson belül elsősorban a gyalogtúrázás, a teljesítménytúrázás, magashegyi túrázás szerepel programjainkban. Az egyesület meghirdetett rendezvényei nyitottak, azokon bárki részt vehet, nemcsak az egyesület tagjai. A részvétel lehetősége ingyenes.
Szívesen várunk magunk közé mindenkit, aki csatlakozni szeretne hozzánk. Az egyesületünk tagja lehet bárki, aki az alapszabályunkat elfogadja és a tagsági díjat megfizeti. A díj évenként kerül megállapításra. A tagsági viszony létesítéséhez mindössze 1 db igazolványkép szükséges.
A tervezett tagsági díjak 2014. évben:

- felnőtt és nyugdíjas 2000 Ft
- ifjúsági (tanuló) 1000 Ft

Tagdíjfizetésre az egyesületi összejöveteleken van lehetőség, minden pénteken 16:00-tól 17:00-ig a József Attila Művelődési és Konferencia Központban, Salgótarján, Fő tér 5.

Mit nyújtunk a tagsági díj ellenében? Először is sok-sok élményt, új barátokat, ami pénzben nem fejezhető ki. Másodsorban évenként megjelenő programfüzetet adunk tagjainknak, amelyből mindenki kedvére csemegézhet a különböző nehézségű túrák között. A tagok részt vehetnek a programokon, a ZÚTE közgyűlésén, az egyesületi összejöveteleken (felszólalási, tanácskozási és szavazati joggal), részesülhetnek az egyesület által nyújtott kedvezményekben.
Mit várunk el a tagdíjat befizetett társainktól? Az alapszabályunk betartását, a vezetőség határozatainak végrehajtását, a ZÚTE vagyon megóvását, sportszerű és természetbarát viselkedést.

Kedves leendő túratársuk: amennyiben kellőképpen megfontoltad a döntésedet és elfogadod a ZÚTE tagsággal járó kötelezettségeket, akkor találkozzunk valamelyik egyesületi összejövetelen!

A túrákkal kapcsolatos tudnivalók:

A túrázás kortalan… Ha senkit sem sért, tegeződünk!
Az éves túratervben szereplő kiírások, az útvonalon kívül más információt is tartalmaznak. Kérjük, hogy a túrákra történő jelentkezés előtt ezeket az adatokat is vegyétek figyelembe!
A táv: a túra tervezett hossza km-ben. Pl.: 24 km Salgótarjánból Szentkútra a „Zarándok úton” eljutni.
A szint: a felfelé irányban megteendő összesített magasságot jelenti. Összehasonlításképpen: 100 m szint megfelel annak, mintha egy 25 emeletes ház legfelső emeletére kellene felgyalogolnotok! Közel 500 méter szintet kell leküzdeni, ha a Tóstrandtól a Karancs-kilátó tetejére akarunk feljutni!
A találkozók helye és időpontja a Salgótarjáni Városi Televízióban, a Nógrád Megyei Hírlapban, a Tourinform honlapján, a Szuperinfóban és a http://zute-salgotarjan.blogspot.com oldalon jelenik meg.
A találkozás időpontjával kapcsolatban megjegyezzük, hogy az indulási időtől vonatnál 15 perccel, autóbusznál 10 perccel, egyéb esetben 5 perccel korábban érkezzetek be.
A túra esetleges költségeit az egyesületi összejöveteleken, vagy az érintett túravezetőtől tudhatjátok meg, telefonon.

Általános tudnivalók:

A túrára az időjárásnak megfelelően, rétegesen öltözzetek, hogy a terepviszonyokhoz és a menetsebességhez igazodva könnyebben változtathassatok a ruházaton. Lehetőleg zárt lábbelit használjatok, javasoljuk a recézett talpú, legalább bokáig érő cipőt, bakancsot, esetleg a „serpa szandált”. Arra alkalmatlan öltözékben a túrán senki sem vehet részt! Enni- és innivalóról mindenki magának gondoskodjon. Meleg időben kerüljétek a gyorsan romló élelmiszereket. Ha gyógyszert szedtek, a használati utasítással együtt csomagoljátok be azt és tájékoztassátok róla a túravezetőt. A tériszonyotokat is időben jelezzétek. A túrához szükséges anyagokat (élelem, tartalék ruházat, gyógyszer, térkép stb.) hátizsákba, esetleg oldalzsákba pakoljátok, hogy mindkét kezetek szabad legyen. Fontos, hogy csak annyit csomagoljatok, amennyit el is bírtok!
Végezetül még két tanács: csak azokra a túrákra jelentkezzetek, amelyek fizikai teherbírásotoknak és egészségi állapototoknak megfelelnek.
Ha a túrán nem kívántok végiggyalogolni, időben tájékoztassátok a vezetőt. A túravezető a kiírt útvonaltól csak indokolt esetben tér el, tehát más irányú program miatt rövidítést ne kérjetek, hanem egy útba eső lakott helyen szakítsátok meg a túrát, a korábbi hazautazás érdekében.

Ha segíteni akarjátok a természetjárást a személyi jövedelemadótok 1%-ával, és azt rajtunk keresztül óhajtjátok megtenni, figyelmetekbe ajánljuk egyesületünk 18630705-1-12 adószámát. Előre is köszönjük a segítséget!

A túrák változtatásának jogát fenntartjuk, azokon mindenki saját felelősségére vehet részt.
Minden kirándulni, túrázni vágyót szeretettel hívunk és várunk!Külön köszönet jár támogatóinknak:

a József Attila Művelődési és Konferencia Központnak és Salgótarján Megyei Jogú Város Önkormányzatának, valamint a hirdetéseink megjelenítéséért: a Nógrád Megyei Hírlapnak, a Salgótarjáni Szuperinfónak, a Salgótarjáni Tourinform Irodának, a Salgótarjáni Városi Televíziónak!


Túravezetőink elérhetősége, amely túra ügyekben hívható:

Fazekas Melinda
- 32/314-225

Józsa Gábor - 30/410-2947

Kaszás Józsefné - 20/921-3726; editkaszasne@gmail.com

Dr. Laczkó Zoltán - 20/956-3550

Miheller Tibor - 20/973-4027; miheller.tibor@vipmail.hu

Noszky Zoltán - 70/941-9592

Ozsgyáni József - 20/253-7051

Vincze Gábor - 20/424-9856; winczuczu70@freemail.hu, 32/784-782

Péntekenként 16:00 - 17:00 között vagyunk megtalálhatók a József Attila Művelődési és Konferencia Központban, Salgótarján, Fő tér 5. Bemutatkozó anyagunk és éves túraajánlatunk megtalálható a www.nmtsz.extra.hu honlapon, valamint a következő blogon: http://zute-salgotarjan.blogspot.com.

Postacímünk: 3100 Salgótarján, Fő tér 5.

Email: zoldutte@gmail.com  

  Vissza Vissza   Elejére Elejére   Nyomtatás Nyomtatás   Utazástervezőbe Utazástervezőbe